Behandelingen bij Psychotrauma - Traumacentrum Friesland (2024)

Behandeling

Het behandelen van psychotrauma is een van de meest wetenschappelijk onderzochte behandelingen. Als je een traumatische ervaring hebt meegemaakt kan je je kwetsbaar voelen en je gedrag kan flink veranderen. Het is daarom belangrijk dat wij jou zo snel en effectief mogelijk helpen. Dit doen wij door gebruik te maken van uitsluitend wetenschappelijk onderbouwde therapie vormen. Deze zogenoemde evidence-based– behandelingen worden ook wel State-of-the-Art behandelingen genoemd. We houden ons hierbij aan de richtlijnen zoals gepresenteerd door het Landelijk Expertisecentrum Jeugd Interventies en de GGZ-standaarden.

Behandelingen bij Psychotrauma - Traumacentrum Friesland (1)

Wanneer je bij ons komt voor 1 of 2 afspraken per week, bieden wij de volgende behandelingen. Standaard duren de afspraken 1 – 1.5 uur per keer.

  • EMDR
    • Ook preverbaal trauma
  • Exposure therapie (ook bij fobieën zoals prikangst, angst voor dieren, overgegeven en nog veel meer)
    • Narratieve Exposure Therapie
    • Imaginaire Exposure Therapie
  • Schrijftherapie (vooral voor pubers erg helpend!)
  • Creatieve traumatherapie
  • Imaginatie & Rescripting Therapie
  • Trauma Focused Cognitieve Gedragstherapie
  • Psychotherapie
  • Behandelingen gericht op identiteitsontwikkeling en laag zelfbeeld als gevolg van trauma zoals de COMET behandeling
  • Fase gericht behandeling voor Dissociatieve Stoornissen
  • Lichaamsgerichte behandelingen
  • Traumagerichte Systeemtherapie

Dagbehandeling in samenwerking met Bistro 'De Eerste Stap'

Specialistische traumabehandeling is helpend om nare herinneringen minder naar te laten zijn, dat is natuurlijk fijn maar vaak hebben mensen in de loop van de jaren ook bepaald gedrag eigen gemaakt dat niet helpend is. Dit gedrag is aangeleerd als reactie op heftige stress die tijdens het trauma is ervaren.

Het aanleren van nieuw gedrag doe je in onze ogen niet alleen in de behandelkamer maar juist in de wereld om je heen.In onze Bistro de Eerste Stap bieden wij een plek om voor mensen met sociale beperkingen ten gevolge van trauma. Deze plekken zijn onderdeel van een dagbehandeling.

Samen met je psycholoog en begeleider ga je aan de slag in het oefenen van sociaal contact. Dit doe je in 1 of meerdere dagdelen per week. Het opzoeken van sociaal contact en het leren omgaan met spanningen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Dit wordt afgewisseld met specifieketherapieën zoals EMDR en groepsgesprekken.

Is je angst zo hoog dat het je niet lukt om naar ons toe te komen? Geen probleem, we kunnen je eventueel ook ophalen.

Deze vorm van dagbehandeling is voor jongvolwassenen en pubers.

Voor een uitgebreid overzicht van hoe de dag eruit ziet: kijk even hier.

Dagbehandeling Veilig in je Lijf

Wanneer j moeilijke momenten hebt meegemaakt is het heel normaal dat je lichaam sinds deze tijd spanning met zich mee draagt. Dit is een naar gevoel wat een grote impact kan hebben op je dagelijks leven.

Hoe ga je om met deze spanning en nog belangrijker; wat kan je doen als je dit voelt?

Kortom: herken jij je in één of meerdere van de volgende klachten en wil je hier graag mee aan de slag:

  • Heftige emoties en lichamelijke sensaties die je als het ware ‘overspoelen”
  • een pijnlijke leegte of ‘dof’ gevoel wanneer de spanning oploopt (bij. dissociatie);
  • extreem veel piekeren
  • sterk de neiging hebben om afleiding te zoeken (maar ook weer geen verslaving);
  • onrustgevoelens, zoals ‘altijd bezig zijn’ en/of je hyperalert voelen.

Meld je dan aan voor de dagbehandeling ‘Veilig in je Lijf’. Deze behandeling is erop gericht om je veiliger in je lijf te voelen. De middelen die wij hiervoor inzetten zijn: groep- en individuele therapie, natuur en dieren, psycho-educatie, mindfulness, Acceptance en Commitment Therapy en lichaamsgerichte oefeningen.

Deze behandeling is voor volwassenen en vindt plaats op de vrijdag van 09.00 – 14.00 uur, 1x per twee weken.

Systeemgericht

Bij het Traumacentrum Friesland weten we dat het belangrijk is dat je niet alleen staat. Nare gebeurtenissen in het verleden kunnen een grote impact hebben op jou, maar ook op de mensen om je heen. Wanneer je bij ons in zorg komt betrekken we ook de mensen om je heen. Op deze manier kan een partner, je broertje, zusje, vader, moeder, collega of meester leren begrijpen waarom het voor jou soms net even anders werkt dan bij anderen.

Dierondersteunende Therapie

Als je bij ons behandeling volgt kijken we per persoon welke behandeling het beste bij je past. Een belangrijk onderdeel van de meeste behandelingen is het leren omgaan met nare herinneringen uit het verleden. Het hanteren van stress en spanning vormt hierbij een belangrijk onderdeel. Onze therapeuten hebben hierbij de mogelijkheid om ook dieren te betrekken in de therapie. Dieren worden actief ingezet tijdens een therapie sessie. Het dier dient hierbij als hulpmiddel om een vooraf vastgesteld therapeutisch doel te bereiken. Resultaten worden schriftelijk vastgelegd en geevalueerd en zijn onderdeel van het behandelplan.

De inzet van dieren heeft verschillende voordelen:

1. Voor kinderen (maar ook volwassenen!) wordt het makkelijker om nare herinneringen te delen in het bijzijn van een dier.

2. De therapie wordt actiever waardoor je mentaal, maar ook lichamelijk meer wordt geactiveerd. Dit helpt bij de verwerking van stress en spanning.

3. Bij het leren van nieuwe vaardigheden om met stress om te gaan voelt het vaak veiliger om deze vaardigheden onder begeleiding bij een dier te oefenen.

4. Voor sommige mensen is het contact maken met de behandelaar in een kamer erg spannend. Een dier doorbreekt deze spanning vaak erg snel.

5. Tijdens het ervaren van veel spanning (bij bv EMDR) kan door middel van onze hulphond de spanning gereguleerd worden.

Behandelingen bij Psychotrauma - Traumacentrum Friesland (2)

Behandelingen bij Psychotrauma - Traumacentrum Friesland (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lakeisha Bayer VM

Last Updated:

Views: 6588

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lakeisha Bayer VM

Birthday: 1997-10-17

Address: Suite 835 34136 Adrian Mountains, Floydton, UT 81036

Phone: +3571527672278

Job: Manufacturing Agent

Hobby: Skimboarding, Photography, Roller skating, Knife making, Paintball, Embroidery, Gunsmithing

Introduction: My name is Lakeisha Bayer VM, I am a brainy, kind, enchanting, healthy, lovely, clean, witty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.